StucDeco – StucGranito

Mineraal in betonkwaliteit: sterk, watervast en toch puur natuur.

Destijds werkten de oude Romeinen hun hoogkwalitatieve muren, vloeren en plafonds al af in Stuc. Met Stoopen & Meeûs zet ook uw schilder een naadloze en bijzonder harde bekleding voor u neer.

  • Voor muren, plafonds, vloeren, aanrechten en trappen

  • Naadloze afwerking

  • Ook in badkamers en douches

  • Strak egaal of met kleurnuances

  • Mineraal, milieuvriendelijk en duurzaam

Smeerbare natuursteen, zo wordt StucDeco – StucGranito ook wel genoemd. Eerlijk hard in aanvoelen, heerlijk stevig en krasvast. En toch met een zekere elegantie en raffinement die zeldzaam is.

Al van in de klassieke oudheid is Stuc een gesofisticeerd product dat als prestigieuze afwerkingslaag werd gebruikt op vloeren, wanden, muren en trappen van villa’s en paleizen. Ook vandaag nog wordt de stuc-techniek alleen door echte ambachtslieden gebruikt in omgevingen die het werkelijk waard zijn.

Met StucDeco – StucGranito haalt u een natuurlijk product naar binnen dat ten opzichte van andere minerale wandafwerkingen zo hard als beton is en perfect watervast. Als het goed geplaatst wordt tenminste, want het perfect plaatsen van Stuc vergt echt vakmanschap.

StucDeco – StucGranito is ondanks zijn traditionele herkomst multi-inzetbaar en draagt zo bij aan de sfeer in zowel oude gebouwen als in nieuwe strakke architectuur. Dit materiaal kan allerlei wensen aan – zolang deze hoge kwaliteit, stevigheid en raffinement vereisen. Van tadelact-look badkamers over glanzende muren met kleurnuances tot een perfect hagelwitte, strak egale muurbekleding: met StucDeco – StucGranito kan dit allemaal.

Stuc is een echt professioneel product: voor een perfect resultaat doet u best beroep op een goede vakman. Voor schilders in uw buurt met goede referenties mag u ons altijd contacteren!

Samenstelling

StucDeco – StucGranito lijkt wel uitsmeerbare natuursteen. Het bestaat uit verschillende lagen Stuc-pasta die over elkaar heen worden geplaatst en eventueel gepolierd. Behalve decoratief, is StucDeco – StucGranito ook bijzonder onderhoudsvriendelijk: het is krasvast en omdat het filmvormend is afgewerkt tegen water en vlekken, kan het makkelijk afgekuist worden.

Een zeer egaal en strak geplaatste StucGranito creëert een heel effen geschilderd effect waarin men bij aanraken toch een lichte korrelstructuur voelt. StucDeco voelt na polieren zijdezacht aan en toont dan meer kleurnuances, tot aan een tadelakt-look toe.

Ondergronden

Stoopen & Meeûs Stuc kan op elke droge ondergrond geplaatst worden, zolang deze stevig, stabiel, droog en vetvrij is. Beton, chape en muren zijn evidente ondergronden, maar Stuc mag ook rechtstreeks op bestaande tegels, tafels, oude verflagen, werkbladen, MDF, sanitaire constructie-elementen, trappen, enz. gezet worden. Voor optimale hechting en verwerkbaarheid is het wel aangewezen om StucPrimer aan te brengen. En uiteraard wordt in natte ruimtes zoals douches een waterkerende laag aangebracht onder de Stuc.

Kleuren

Omdat pigmenten de StucDeco – StucGranito inkleuren, zijn het vaak natuurlijke, aardse kleuren en tinten waarin StucDeco – StucGranito zich presenteert: van lichte zandtinten tot diepe donkere kleuren. Anderzijds liggen ook perfect witte muren of een zwarte tadelakt-look binnen het bereik.

Alleszins is het aangewezen om de afwerking eerst als staal te testen om de invloed op de kleur, de intensiteit en het uitzicht samen met de applicatietechniek te evalueren. Wij verwijzen u graag door naar goede vakmannen in uw buurt.

Indicatieve kleurkaart

Voorbereiding

StucPrimer is een voorbereiding voor de StucDeco en StucGranito. StucPrimer neemt de inzuiging van de ondergrond weg en vergroot zo de verwerkingstijd.

StucPrimer dient dus als voorbereiding van absorberende en niet-absorberende ondergronden, ook voor oude ondergronden bij renovatie. StucPrimer kan gebruikt worden op  oude geglazuurde tegels en platen, kunstgraniet, kunststenen, glad beton, hechtende lijm- en plamuurresten, cement-, anhydriet- en gietasfaltdekvloeren.

StucPrimer is niet geschikt voor gebruik op kunststof of metaal.

StucPrimer beschermt vochtgevoelige ondergronden enigszins tegen vocht.

Bescherming

Om de StucDeco – StucGranito te beschermen gebruik je onze SVPU NF21 in hoogglans en/of mat:

StucVernis PU NF21 is een transparante, watergedragen tweecomponenten-polyurethaanvernis voor binnengebruik. SVPU NF21 geeft een goede chemische weerstand en een verhoogde krasbestendigheid aan StucDeco/StucGranito en beschermt deze producten tegen de meeste huishoudelijke vlekken. Een optimale bescherming wordt verkregen door voldoende SVPU NF21 aan te brengen op een gladgepolierde StucDeco/StucGranito.

SVPU NF21 beïnvloedt de kleur van de StucDeco/StucGranito licht, afhankelijk van de kleur. Daarom raadt Stoopen & Meeûs aan om, vooraleer het volledige werk uit te voeren, altijd eerst enkele representatieve tests te doen, rekeninghoudend met het type en de staat van de ondergrond. SVPU NF21 is verkrijgbaar in mat en in hoogglans.

FAQ

Stuc kan enkel aangebracht worden op droge oppervlakken. Opstijgend vocht in muren of vochtdoorslag in oude vloeren moet dus vooraf verholpen zijn om problemen te voorkomen.

Nadat de Stuc volledig is uitgedroogd, kan men een bescherming van StucVernisPU aanbrengen:

  • De 1ste laag StucVernisPU onverdund met een vilt roller van max. 5 mm zeer krachtig in een dunne laag uitrollen.
  • De 2de laag mag eventueel 5% verdund worden met water om meer vloei in de StucVernisPU te bekomen.
  • Steeds rollen in diverse richtingen en steeds opletten voor overlappingen.

Stuc Granito & Stuc Deco hebben elk hun eigen typische kenmerken. Granito heeft een ruwer en een matter, egaler uiterlijk, waar de Deco gladder is en een meer glanzend kan afgewerkt worden (tadelakt look).

Stuc is uiterst hard (vergelijkbaar met natuursteen) en hecht bijzonder sterk. Het is niet verwijderbaar tenzij het wordt afgekapt.

Stuc is nadien mogelijk overschilderbaar, afhankelijk van de gekozen afwerking (StucVernisPU en StucHardWaxOil).

Stuc is een toepassing voor binnen.

Alle minerale ondergronden, maar ook tegels, MDF, werkbladen, sanitaire vormen, etc. dragen Stuc, als de ondergrond voldoende stabiel is. Oude verflagen kunnen wel bezet worden, maar de aanhechting van de Stuc is dan slechts zo goed als de hechting van de oude verflaag…

Het is aangewezen om steeds een gekorrelde StucPrimer aan te brengen voor optimale hechting en verwerkbaarheid. Deze StucPrimer neemt de inzuiging weg en vergroot zo de verwerkingstijd.

In natte ruimtes zoals een douche wordt steeds een waterkerende laag aangebracht onder de Stuc (type Kerdi,…), tenzij de douche voorzien is van tegels in goede staat.
Aangewezen is om hier de Stuc af te werken met StucVernisPU. Zie handleiding Stuc.

Stuc Granito is ruwer en meer poreus dan Stuc Deco. Hierdoor zal er een verschil optreden in kleurnuance bij toepassing van StucSoap of StucHardWaxOil door het verschil aan inzuiging.

StucDeco – StucGranito realisaties