Wanneer Edmond Stoopen en zijn vriend Paul Meeûs in 1894 een Antwerpse fabriek in verfstoffen kopen van een weduwe, wordt een nieuwe succesvolle Belgische onderneming geboren. Een uniek verhaal van 120 jaar ondernemen, met vallen en opstaan. In september verscheen “Eeuwen ondernemen”. Een uniek boek over historische bedrijven doorheen de Belgische ondernemersgeschiedenis.

 

Een kleurrijk leven vol reizen en toeval begint

Hobbyschilder Springael, één van de vertegenwoordigers van Stoopen & Meeûs, beslist in 1905 om naar Zuid-Amerika te reizen. Hij verkoopt er zijn eigen schilderijen maar legt er eveneens de basis voor de verkoop van dragonpigmenten en kleurstoffen van Stoopen & Meeûs. Avonturier die hij is, beslist Springael om in 1910 te beginnen aan een reis rond de wereld. Het begin van een kleurrijk leven vol reizen en toeval. De reislust van Springael en de lokale vertegenwoordiging in verschillende landen biedt Stoopen & Meeûs de kans om uit te groeien tot één van de belangrijkste Belgische exporteurs van pigmenten naar niet-Europese markten.

Het geheim zit in de techniek

Het succes van de dragonpigmenten van Stoopen & Meeûs is te danken aan de technische geheimen waarmee zeer exclusieve kleurschakeringen gecreëerd worden. Stoopen & Meeûs is vooral bekend voor zijn rijke, diepe groene en blauwe kleuren en is daardoor erg gewild in het Nabije Oosten. In 1895 worden pigmenten en kleurstoffen nog met de hand gemengd. Drogen gebeurt in serres of zelfs in openlucht bij warm weer. Een arbeidsintensief proces waarbij altijd belang wordt gehecht aan kwaliteit en de unieke diepte in kleuren.

Heropbouw na de Eerste en Tweede wereldoorlog

De Eerste wereldoorlog heeft zijn impact gehad op het bedrijf. De heropbouw heeft tijd gekost maar Stoopen & Meeûs is erin geslaagd om de markten waarop het actief was te heroveren. Uitgezonderd van Spanje. Het filiaal in Spanje heeft de Spaanse revolutie niet overleefd en we zijn er niet in geslaagd om daar terug voet aan grond te krijgen. De exacte oorzaak daarvan ligt in het midden. De politieke instabiliteit en wellicht ook sangria-drinkende directeur maakten een doorstart moeilijk :-).

Marleen Demeyer:  We hebben in die periode de deuren moeten sluiten en plaats moeten maken voor kippen, konijnen, varkens en koeien. Voor Stoopen & Meeûs als bedrijf een aanpassing maar uiteraard onvermijdbaar in een periode van crisis en oorlog waar er uiteraard andere dingen op het spel staan.

Ook de Tweede wereldoorlog heeft voor de nodige vertraging gezorgd bij het uitbouwen van de onderneming. Al waren er in die periode ook een aantal aspecten van het ondernemen in de sector gemakkelijker dat tegenwoordig. Stoopen & Meeûs ontving een nieuwe milieuvergunning voor 30 jaar. Toen kon dat nog met een simpele aanvraag per brief. In 2007 was dat helaas al heel wat anders. Een lijvig dossier van enkele honderden pagina’s en een hoorzitting bij de Provincieraad later brachten toen opnieuw de oplossing zodat de activiteiten met alle nodige vergunningen konden verdergezet worden.

 

Opgeven staat niet in de woordenboek

Doorheen het 120 jarige bestaan van de firma zijn al heel wat woelige waters door overwonnen. Zo werd het bedrijf in 1988 en 2008 ook getroffen door een zware brand. Daarbij ging niet alleen een dure voorraad pigmenten verloren maar ook een grote oppervlakte van de productieruimte moest heropgebouwd worden. Opgeven staat echter niet in het woordenboek van de directie en medewerkers van Stoopen & Meeûs en telkens staat het bedrijf opnieuw op en bouwt het met fierheid verder aan een duurzaam bestaan in de toekomst.

 

Een nieuwe generatie neemt over

In de jaren 70 is het tijd om de fakkel door te geven. Omdat er binnen de familie geen directe mogelijkheden zijn om de succesrijke activiteiten van hun vaders over te nemen wordt het bedrijf overgelaten aan een verzekeringsmaatschappij. Door het oprichten van tweemaandelijkse raden van beheer duikt stilaan de naam van Jackie Sarteel op. Na de verhuis naar de huidige locatie (Hoboken) in 1985 neemt zij samen met haar partner het bedrijf in handen en blaast het nieuw leven in. Met geweldige resultaten als gevolg. Sindsdien is het bedrijf in handen van haar familie en is het ondertussen de tweede generatie die het familiebedrijf leidt. Naast pigmenten en kleurstoffen is het aanbod sterk uitgebreid met kwalitatieve, minerale afwerkingsproducten voor vloeren en wanden. Het huidige gamma is zeer gevarieerd en opgebouwd uit enkele top producten zoals Kalei, Kalkverf, Leemverf, Stuc, Roestique en het recent gelanceerde Crustal.

Ontdek het volledige aanbod van kwalitatieve producten en onze mooiste realisaties

Pigmenten & kleurstoffen
Minerale afwerkingsproducten