STUC

Mineraal in betonkwaliteit: sterk, watervast en toch puur natuur.

Destijds werkten de oude Romeinen hun hoogkwalitatieve muren, vloeren en plafonds al af in Stuc. Met Stoopen & Meeûs zet ook uw schilder een naadloze en bijzonder harde bekleding voor u neer.

 • Voor muren, plafonds, vloeren, aanrechten en trappen

 • Naadloze afwerking

 • Ook in badkamers en douches

 • Strak egaal of met kleurnuances

 • Mineraal, milieuvriendelijk en duurzaam

Smeerbare natuursteen, zo wordt Stuc ook wel genoemd. Eerlijk hard in aanvoelen, heerlijk stevig en krasvast. En toch met een zekere elegantie en raffinement die zeldzaam is.

Al van in de klassieke oudheid is Stuc een gesofisticeerd product dat als prestigieuze afwerkingslaag werd gebruikt op vloeren, wanden, muren en trappen van villa’s en paleizen. Ook vandaag nog wordt de stuc-techniek alleen door echte ambachtslieden gebruikt in omgevingen die het werkelijk waard zijn.

Met Stuc haalt u een natuurlijk product naar binnen dat ten opzichte van andere minerale wandafwerkingen zo hard als beton is en perfect watervast. Als het goed geplaatst wordt tenminste, want het perfect plaatsen van Stuc vergt echt vakmanschap.

Stuc is ondanks zijn traditionele herkomst multi-inzetbaar en draagt zo bij aan de sfeer in zowel oude gebouwen als in nieuwe strakke architectuur. Dit materiaal kan allerlei wensen aan – zolang deze hoge kwaliteit, stevigheid en raffinement vereisen. Van tadelact-look badkamers over glanzende muren met kleurnuances tot een perfect hagelwitte, strak egale muurbekleding: met Stuc kan dit allemaal.

Stuc is een echt professioneel product: voor een perfect resultaat doet u best beroep op een goede vakman. Voor schilders in uw buurt met goede referenties mag u ons altijd contacteren!

Samenstelling

Stuc lijkt wel uitsmeerbare natuursteen. Het bestaat uit verschillende lagen Stuc-pasta die over elkaar heen worden geplaatst en eventueel gepolierd. Behalve decoratief, is Stuc ook bijzonder onderhoudsvriendelijk: het is krasvast en omdat het filmvormend is afgewerkt tegen water en vlekken, kan het makkelijk afgekuist worden.

Een zeer egaal en strak geplaatste Stuc Granito creëert een heel effen geschilderd effect waarin men bij aanraken toch een lichte korrelstructuur voelt. Stuc Deco voelt na polieren zijdezacht aan en toont dan meer kleurnuances, tot aan een tadelakt-look toe.

Ondergronden

Stoopen & Meeûs Stuc kan op elke droge ondergrond geplaatst worden, zolang deze stevig, stabiel, droog en vetvrij is. Beton, chape en muren zijn evidente ondergronden, maar Stuc mag ook rechtstreeks op bestaande tegels, tafels, oude verflagen, werkbladen, MDF, sanitaire constructie-elementen, trappen, enz. gezet worden. Voor optimale hechting en verwerkbaarheid is het wel aangewezen om StucPrimer aan te brengen. En uiteraard wordt in natte ruimtes zoals douches een waterkerende laag aangebracht onder de Stuc.

Kleuren

Omdat pigmenten de Stuc inkleuren, zijn het vaak natuurlijke, aardse kleuren en tinten waarin Stuc zich presenteert: van lichte zandtinten tot diepe donkere kleuren. Anderzijds liggen ook perfect witte muren of een zwarte tadelakt-look binnen het bereik.

Alleszins is het aangewezen om de afwerking eerst als staal te testen om de invloed op de kleur, de intensiteit en het uitzicht samen met de applicatietechniek te evalueren. Wij verwijzen u graag door naar goede vakmannen in uw buurt.

Indicatieve kleurkaart

Voorbereiding

StucPrimer is een voorbereiding voor de Stuc Deco en Stuc Granito. StucPrimer neemt de inzuiging van de ondergrond weg en vergroot zo de verwerkingstijd.

StucPrimer dient dus als voorbereiding van absorberende en niet-absorberende ondergronden, ook voor oude ondergronden bij renovatie. StucPrimer kan gebruikt worden op  oude geglazuurde tegels en platen, kunstgraniet, kunststenen, glad beton, hechtende lijm- en plamuurresten, cement-, anhydriet- en gietasfaltdekvloeren.

StucPrimer is niet geschikt voor gebruik op kunststof of metaal.

StucPrimer beschermt vochtgevoelige ondergronden enigszins tegen vocht.

Bescherming

Om de Stuc te beschermen, zijn er verschillende oplossingen:

StucProtect is een watergedragen, oplosmiddelenvrije emulsie voor de bescherming van Stuc Deco en Stuc Granito, Kalkverf en KalkStucco. StucProtect heeft beschermende en hydrofoberende eigenschappen en is niet filmvormend. Geschikt voor binnen- en buitengebruik.

StucProtect heeft weinig invloed op de kleur en geeft een beetje glans.

StucSoap is een natuurzeep voor het beschermen, reinigen en onderhouden van Stuc. De olieachtige natuurzeep legt een beschermende film op de Stuc tegen vervuiling en verdonkert de kleuren ietwat.

StucVernis PU is een transparante, waterverdunbare tweecomponenten-polyurethaanvernis voor de bescherming van Stuc Granito en Stuc Deco.

StucVernis PU is toepasbaar op vloeren en wanden en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. StucVernis PU geeft een goede chemische weerstand en een hogere krasvastheid aan Stuc. StucVernis PU beschermt de Stuc tegen de meeste huishoudelijke vlekken.

StucVernis PU beïnvloedt de kleur (afhankelijk van de kleur) en geeft glans aan de Stuc (meer lagen vernis geven meer glans).

StucHardWaxOil is een bescherming voor Stuc Granito en Stuc Deco. Te gebruiken waar het risico op vlekken en verontreiniging groot is. StucHardWaxOil is niet filmvormend, maar beschermt de Stuc wel tegen de meeste verontreinigingen.

StucHardWaxOil biedt 24 u bescherming tegen oa. water, cola, fruitsap, citroen, koffie, olie, tomatenconcentraat en alkalische of zure reinigingsmiddelen.

Langdurig contact met azijn maakt echter wél vlekken in de StucHardWaxOil.

FAQ

Stuc kan enkel aangebracht worden op droge oppervlakken. Opstijgend vocht in muren of vochtdoorslag in oude vloeren moet dus vooraf verholpen zijn om problemen te voorkomen.

Ja, StucSoap en StucHardWaxOil zullen de uiteindelijke kleurtint bepalen afhankelijk van het aantal lagen dat wordt aangebracht. In het algemeen is het zo dat StucSoap en StucHardWaxOil de kleurtint wat verdonkeren.

Na verloop van tijd, afhankelijk van de belasting en vervuiling, kan het nodig zijn om StucHardWaxOil plaatselijk bij te werken. Indien de StucHardWaxOil alleen afgelopen is, maar niet vervuild, kan eventueel plaatselijk een nieuwe laag aangebracht worden, bovenop de gereinigde oude laag.

Nadat de Stuc volledig is uitgedroogd, kan men een bescherming van StucVernisPU aanbrengen:

 • De 1ste laag StucVernisPU onverdund met een vilt roller van max. 5 mm zeer krachtig in een dunne laag uitrollen.
 • De 2de laag mag eventueel 5% verdund worden met water om meer vloei in de StucVernisPU te bekomen.
 • Steeds rollen in diverse richtingen en steeds opletten voor overlappingen.

Na het volledig uitdrogen van de Stuc kan men een bescherming van StucHardWaxOil aanbrengen:

 • StucHardWaxOil met een niet pluizende spons zeer dun inwrijven tot een matte film.
 • Na 10u drogen een 2de laag op dezelfde manier aanbrengen.
 • Na 24u de waterdichtheid testen met vochtige spons: indien donkere puntjes verschijnen, een extra laag StucHardWaxOil aanbrengen.

Na volledig uitdrogen van de Stuc kan men een bescherming van StucSoap aanbrengen, zoals bij een natuursteen:

 • StucSoap inwrijven in 1 of 2 lagen met een niet-pluizende spons.
 • Niet te veel wit schuim laten opdrogen, na 1-2 minuten de schuimresten nog even uitwrijven.
 • Indien er een witte schijn op de vloer komt door een teveel aan zeep, nogmaals met de spons uitwrijven.

Afwerken met StucSoap volstaat voor “normale” vloeren in woonkamers, slaapkamers… Het aanbrengen van StucVernisPU of StucHardWaxOil biedt een nog betere bescherming tegen vlekken en vocht.

In natte ruimten kunnen 2 lagen StucVernisPU een extra zekerheid vormen om vochtindringing in de Stuc en onderliggende structuur van het gebouw te voorkomen. Indien na verloop van tijd vochtindringing (donkere vlekken) zichtbaar wordt, direct een nieuwe laag StucVernisPU aanbrengen.

Stuc Granito & Stuc Deco hebben elk hun eigen typische kenmerken. Granito heeft een ruwer en een matter, egaler uiterlijk, waar de Deco gladder is en een meer glanzend kan afgewerkt worden (tadelakt look).

Stuc is uiterst hard (vergelijkbaar met natuursteen) en hecht bijzonder sterk. Het is niet verwijderbaar tenzij het wordt afgekapt.

Stuc is nadien mogelijk overschilderbaar, afhankelijk van de gekozen afwerking (StucVernisPU en StucHardWaxOil).

Stuc is een toepassing voor binnen.

Alle minerale ondergronden, maar ook tegels, MDF, werkbladen, sanitaire vormen, etc. dragen Stuc, als de ondergrond voldoende stabiel is. Oude verflagen kunnen wel bezet worden, maar de aanhechting van de Stuc is dan slechts zo goed als de hechting van de oude verflaag…

Het is aangewezen om steeds een gekorrelde StucPrimer aan te brengen voor optimale hechting en verwerkbaarheid. Deze StucPrimer neemt de inzuiging weg en vergroot zo de verwerkingstijd.

In natte ruimtes zoals een douche wordt steeds een waterkerende laag aangebracht onder de Stuc (type Kerdi,…), tenzij de douche voorzien is van tegels in goede staat.
Aangewezen is om hier de Stuc af te werken met StucVernisPU. Zie handleiding Stuc.

Stuc Granito is ruwer en meer poreus dan Stuc Deco. Hierdoor zal er een verschil optreden in kleurnuance bij toepassing van StucSoap of StucHardWaxOil door het verschil aan inzuiging.

Stuc realisaties