Het feestgedruis waarmee we het nieuwe jaar inzetten, ligt intussen alweer even achter ons. Tijd om met de voeten op de grond te komen. Bij Stoopen & Meeûs houden wij graag de vinger aan de pols van wat er leeft in de wereld van interieur, kleur, design, … Hoewel we geen glazen bol hebben, gaan we ons toch wagen aan enkele voorspellingen. In dit artikel lichten we een tipje van de sluier van wat volgens ons de trends voor 2019 en 2020 kunnen worden.

Ingetogen en sereen…

Hoe we onze leefruimtes inrichten hangt voor een groot stuk af van welke functie we onze woning geven. Voor sommigen is de woning een plek om intens te genieten van sociaal contact, voor de andere is het niet veel meer dan de plek waar hij slaapt. De komende twee jaar zien we de woning meer dan ooit een oase van rust worden, een plek waar men zich terugtrekt. Privacy is heilig. Het wordt een plek waarin men zich terugtrekt om emotioneel tot rust te komen en de batterijen op te laden. Massieve volumes in natuurlijke materialen en minimalistische, kerkelijk geïnspireerde interieurs dragen bij aan het geborgen gevoel.

… maar ook eclectisch en uitbundig

Tegelijkertijd zien we ook een andere stroming. Een die liefst alle regels aan haar laars lapt. Een die op een bizarre manier kleuren combineert en overdaad tot een deugd verheft. Anarchie en chaos! Deze eclectische mix ontstaat uit een vorm van nostalgie naar tijden van rijkdom.

Kleuren uit de natuur

Dat kleuren een belangrijke rol spelen in ons leven, is geen breaking news. Kleur bepaalt namelijk ons gedrag, humeur en prestaties. Warme kleuren zorgen voor gezelligheid en bevorderen de concentratie. Koele kleuren werken dan weer rustgevend. Als we er een kleur moeten uitpikken die de komende jaren niet weg te denken zal zijn, is het groen. Daarnaast doen perzikachtige kleuren, munt, groene mosterd, indigo, nachtblauw, lila, paars, oranje en poedertinten met een ondertoon van paars en roze het ook zeer goed. Kleuren uit de natuur voeren duidelijk de boventoon. Bruin is daarbij “the new black”.

Combineren en compenseren

Kleurcombinaties die wij de komende twee jaren aan belang zien winnen zijn: gebakken aarde in combinatie met lila. Verder zullen verschillende tinten van groen samen worden gecombineerd. Lila matcht dan weer goed met muntkleur en paars, maar gaat ook zeer goed samen met geel. Verder zullen koele en warme kleuren vaak gecombineerd worden. Met behulp van accessoires of meubelstukken zal tegenwicht geboden worden aan de dominante kleur in de ruimte.

Ruw is out, lichte afwerking wint terrein

Los van de kleuren valt het op dat lichte structuren, gewolkte of geborstelde kalkverf aan het inlopen zijn op de ruwere afwerking. Harde materialen worden afgewerkt in zeer zachte kleuren. Koude metallics, geborsteld met een lichte structuur, worden steeds populairder. Koper en brons verdwijnen dan weer naar de achtergrond.

Trends komen en gaan steeds sneller

Trends voorspellen is een kunst op zich. Zeker in deze tijden waarin tendensen en stijlen elkaar enorm snel opvolgen. Veel mensen gaan daarom net op zoek naar iets unieks, iets dat niemand anders heeft. Stuc en Crustal zijn daarom zeer in trek. Door de afwerking is het resultaat altijd uniek, zowel op het vlak van beleving, structuur als kleur.

 

Kortom, er staan ons weer boeiende tijden te wachten!