Al enkele dagen in 2019 en 2018 kan bijgezet worden in het archief. Voor Stoopen & Meeûs was het een jaar waarin we onze doelen scherp stelden en een mooie groei doormaakten. Het was ook het jaar waarin Erik Van Heuven als CEO het familiebedrijf vervoegde. Hij blikt terug en vooruit.

 Een stukje geschiedenis: in 1998 nemen Erik Van Heuven en zijn broer Stoopen & Meeûs over, het bedrijf waarvan hun moeder sinds 1985 mede-eigenaar is. Op dat moment is Erik Van Heuven aan een carrière bezig als manager bij grote internationale bedrijven als IC Companys, Galeria INNO en Hamm Reno Group. In 2014 richt hij een consultancybureau op en komt terug naar België.

De wereld verandert, de markt ook

“In 2017 beslisten we met de raad van bestuur om Stoopen & Meeûs te doen groeien”, legt Erik Van Heuven uit. “Daar staan natuurlijk investeringen tegenover. Ook moest er een ervaren manager bijkomen om het bedrijf mee aan te sturen. In plaats van die extern te gaan zoeken, heb ik die taak op mij genomen. Samen met mijn schoonzus, Marleen Demeyer, hebben we begin 2018 de taken herverdeeld. Marleen is algemeen directeur/CFO en ikzelf algemeen directeur/CEO.”

Groeien is veranderen. En dat bleek een behoorlijke uitdaging. “Change management was nieuw voor het bedrijf. Ik heb me soms een olifant in een porseleinwinkel gevoeld. We hebben moeilijke momenten gehad, dat kan ik wel vertellen. Verandering vraagt geduld en doorzettingsvermogen van iedereen. Maar vandaag ben ik vooral fier dat we het samen hebben gedaan, met een tof team dat aan hetzelfde zeel trekt. In 2018 hebben we een forse groei gerealiseerd in onze thuismarkt. Dat is bijzonder mooi, want van daaruit kan je gaan internationaliseren en uitbreiden.”

Drie grote ambities

Er staan een hele reeks nieuwe projecten op de planning. Om er dan toch drie uit te lichten die de ambities samenvatten?

Een uniek product dat we ook zo willen presenteren

“Stoopen & Meeûs is van oorsprong een productiebedrijf, grotendeels artisanaal. We willen ons nu ook als merk in de markt te zetten. In de groothandel zullen onze producten een herkenbare verpakking krijgen, een duidelijk logo, video’s, QR-codes… Dit alles in een optimale presentatievorm”

Een nieuw inspirerend kalkconcept

“Voor onze 125ste verjaardag brengen we volgend jaar een nieuw concept uit, waarmee we onze eindklanten willen inspireren. We lanceren een kalkverf die de consument kan mixen en matchen tot een eindeloos assortiment van kleuren. Een duurzaam en eigentijds product dat het uithangbord wordt voor onze decoratieve verven.”

Trainingscentrum voor superprofessionals

“Vorig jaar openden we ons trainingscentrum ‘Center of Excellence’, waarin we professionals opleiden om met onze Stuc te gaan werken. Daarmee creëren we een hippe betonlook voor onder andere badkamers en keukens. We geloven in dat product en willen zoveel mogelijk professionals overtuigen om ermee aan de slag te gaan. Daarnaast geven we ook opleidingen decoratieve technieken waarbij we onze professionals laten kennismaken met al onze producten.”

Persoonlijke legacy

“Mijn persoonlijke ambitie is om van Stoopen & Meeûs een essentieel duurzaam bedrijf maken. Niet alleen wat producten en processen betreft, maar ook op vlak van lokale tewerkstelling. Ik zit in de laatste fase van mijn carrière. Het zou mooi zijn om de volgende tien jaar een bedrijf te kunnen uitbouwen dat ook een menselijke impact heeft. Dat lijkt mij een mooie legacy.”