Voor zijn eigen woning ging Frederik De Smet van icoon.be architecten niet over één nacht ijs. ‘Het Iconische Huis’ is het resultaat van het jarenlang rijpen van ideeën en finetunen tot alle details goed zaten. De compacte, maar toch ruim ogende, woning is aangebouwd tegen een bestaand appartementsgebouw. Om de gevel van dat gebouw af te werken koos Frederik De Smet voor Kalei.

“Ik heb er inderdaad even over gedaan”, bekent Frederik De Smet. “Ik ontwierp de woning als startende architect in 2007 oorspronkelijk als demowoning. De bouw startte in 2010, maar gaandeweg werd mijn agenda steeds drukker. Uiteindelijk verwaterde het idee dan ook. Pas in 2018 heb ik de woning kunnen voltooien en zijn we er met ons gezin ingetrokken. Dat maakt wel dat ik ruim de tijd heb gehad om mijn visie te laten evolueren en details goed heb kunnen overdenken.”

Woning zonder muren

Uniek aan deze woning is dat er geen binnenmuren zijn. “In de algemene ruimte is een houten volume opgehangen, waarin onder andere de kinderkamers zijn ondergebracht. Het meubilair vloeit van de ene ruimte over in de andere”, zegt Frederik. “Zo vormen de archiefkasten van het bureau eveneens het lavabomeubel van de badkamer en de dressing van de master bedroom. Door de sculpturale volumes de ruimtes te laten bepalen, blijf je overal de totale ruimte ervaren.”

Vier materialen

Belangrijk voor Frederik was om met eerlijke en duidelijk herkenbare materialen te werken. “We zijn vertrokken vanuit vier materialen: voor- en achteraan glas, de nieuwe gevel in beton, het volume binnenin is in hout en de bestaande gevel van het appartementsgebouw waartegen de woning is gebouwd is in baksteen.”

 

Ruw én zacht

Deze bestaande muur kreeg een afwerking in Kalei van Stoopen & Meeûs. Een lokale aannemer stond in voor de plaatsing. “Die gevel is oorspronkelijk redelijk ruw gemetst en ik wilde absoluut de boel niet dichtpleisteren”, zegt Frederik. “Door een mineraal product als Kalei te gebruiken krijgen we een heel zacht, en tegelijk ruw, effect. “Op bepaalde plaatsen hebben we in de gevel lijnen ingeslepen en ledstrips geplaatst. Wanneer dit licht aanstaat, versterkt dat het effect van de Kalei en het achterliggende metselwerk.”

Kalei is eerlijk en oprecht

Zoals uit dit project blijkt, biedt Kalei tal van mogelijkheden, ook in hedendaagse en moderne woningen. Kalei is te allen tijde een eerlijk en oprecht materiaal. De gevel krijgt een mooie afwerking. Achterliggende details en structuren worden niet verborgen, hooguit verzacht.

Ontdek hier de Kalei van Stoopen & Meeûs.