Mensen die in de problemen zitten een handje helpen. Met dat idee gingen enkele vrienden aan de slag. Brothers Of Solidarity zag een dikke twee jaar geleden het levenslicht. De organisatie steunt medemensen in nood, door onder andere het uitdelen van voedselpakketten. De initiatiefnemer is onze eigen David Goubert. Tijdens de week zet hij zijn kennis en kunde in als Regional Sales Manager en National Training Manager bij Stoopen & Meeûs. In het weekend stopt hij heel wat energie en tijd in Brothers Of Solidarity, als voorzitter én als medewerker in het veld.

 

Het verhaal van Brothers Of Solidarity ging eind 2016 aan het rollen. “Ik zat samen met enkele vrienden op café en we waren aan het brainstormen over wat we zelf zouden kunnen doen om constructief bij te dragen aan de maatschappij”, zegt David Goubert. “Een van ons, Ben, had in het verleden al eens paella gemaakt voor daklozen in Brussel. Dat vonden we meteen een mooie insteek en een eerste actie onder de naam Brothers Of Solidarity werd op poten gezet. Intussen zijn we met veertien vaste leden, en er  zijn verschillende mensen die op regelmatige basis een handje komen toesteken. We maken elke zondag lekkere verse maaltijden en gaan die uitdelen in Brussel.”

Op zoek naar hulpbehoevenden

In de beginperiode was Brothers Of Solidarity nog niet meteen bekend, ook niet bij de daklozen. “We reden toen door Brussel en liepen door trein- en metrostations om mensen te zoeken die onze hulp goed konden gebruiken”, zegt David. “Ondertussen spreken we af aan een vast uitdeelpunt. De daklozen weten dat we er tussen 11 en 12 uur zullen zijn. Zo helpen we elke zondag 50 à 60 mensen aan een verse maaltijd en de nodige hygiëneproducten.”

 

Solidariteit met de medemens

Brothers Of Solidarity richt zijn pijlen niet alleen op daklozen. “Onze doelgroep is zeer ruim: daklozen, gezinnen in armoede, kinderen die het thuis moeilijk hebben, scholen, gepensioneerden, slachtoffers van bijvoorbeeld een woningbrand, … Kortom, iedereen die we kunnen helpen, zullen we proberen te helpen. Het gaat er ons vooral om om solidair te zijn met de medemens.”

Meer dan alleen voedselbedeling

Hoewel het enkele jaren geleden allemaal begon met het uitdelen van maaltijden, is dat intussen al lang niet meer de enige taak van Brothers Of Solidarity. “We halen elke vrijdag en zaterdag eten op bij supermarkten zoals Delhaize en Makro. Dat delen we de dag zelf uit aan gezinnen in armoede”, zegt David. “We bieden hulp bij woningbranden door kleding te voorzien en in de toekomst willen we op zondag een restaurant runnen om gezinnen en gepensioneerden in armoede een gratis menu aan te bieden. We werken ook hard aan sensibilisering. Door onder andere lezingen en workshops in scholen en bedrijven proberen we de problematiek onder de aandacht van de mensen te brengen.”

Alle hulp en steun is welkom

Gelukkig zijn er al wel wat bedrijven op wiens steun Brothers Of Solidarity kan rekenen. “We krijgen het eten vooral van MDH Food Service en Makro in Sint Pieters Leeuw, de drank komt van bij Dekoninck in Halle. Verder kunnen we rekenen op Ludo Severs Verzekeringen, ontwerpbureau Dreamagency, Bodyga en mijn eigen Stoopen & Meeûs voor de nodige steun. In 2018 heeft onze kas ook een flinke boost gekregen door de acties in het kader van Music For Life. Wij zijn al die mensen en bedrijven daar uiteraard enorm dankbaar voor.”

Toekomstplannen

Dat Brothers Of Solidarity niet bij de pakken blijft zitten en nog meer mensen wil helpen, blijkt uit de nationale ambities die de organisatie koestert. “We willen graag in meerdere regio’s een team hebben om daar de medemens in nood te helpen. Daarnaast dromen we van een eigen pand waar we alles kunnen stockeren, vriezers kunnen installeren en op zondag voor een 50 personen kunnen koken en opdienen. Een vast pand betekent natuurlijk vaste maandelijkse kosten. En daarvoor moeten we op zoek naar een vaste inkomstenbron.”

Wil jij graag Brothers Of Solidarity steunen. Of steek je graag een handje toe bij het bereiden en rondbrengen van de maaltijden? Meer informatie en contactgegevens vindt u op www.brothersofsolidarity.be.