Al eeuwenlang versiert tadelakt, als sensueel en subtiel luxeproduct, de badhuizen in het verre Midden-Oosten. Ondertussen is deze trekpleister naar het Westen overgewaaid. Lees hier waarom ook jij dit staaltje Marokkaanse magie in je woning wil!

Made in Marrakech

De bakermat van tadelakt, teddelek uitgesproken, ligt in het mythische Marrakech. Het is Arabisch voor insmeren, wrijven. Riante paleizen en hammams laten zich kenmerken door de vloeiende lijnen en golvende afwerkingen van tadelakt. Deze artisanale techniek is een verdacht goed bewaard Berbers geheim dat werd overgegeven van generatie tot generatie.  Toen een deel van de stad werd ingenomen door Europeanen, wilden zij hun huizen traditioneel renoveren en namen ze hun kennis mee naar onze contreien. En daar zijn wij niet rouwig om!

Luxegevoel in huis

Er is natuurlijk wel een link met de Marokkaanse badhuizen: tadelakt werd vroeger gebruikt om deze waterafstotend te maken en je ziet de techniek overal ter wereld in luxueuze spa’s. Droom je van een thuis met warme, zuiderse uitstraling? Het veelzijdig pleistermateriaal heeft een ruime toepasbaarheid op wanden, vloeren en ornamenten waardoor je het hotelgevoel in je hele woonst kan creëren.

Schilderspalet

Tadelakt is een kalkpleister. Een zuivere kalksteen is wit, en laat zich uitstekend mengen met een breed spectrum aan kleurpigmenten. Populair zijn rode, groene en blauwe tinten. Combineer de ruime waaier aan kleurmogelijkheden met de authentieke natuurlijke uitstraling en je waant je meteen in een sfeervol zuiders oord met Marokkaanse, Griekse of Italiaanse trekjes. Maar ook crèmekleur en grijs, waar je een stijlvolle betonlook mee verkrijgt, zijn prachtige opties.

Arm marmer

De Marokkaanse bevolking bestempelde tadelakt vaak als “het marmer van de armen”. Niets is echter minder waar want dit duurzame product is zeer prijzig. Het plaatsen is immers enorm arbeidsintensief en vereist een uitgebreide expertise door de vele en moeilijke bewerkingen. Bovendien vraagt het fragiele materiaal zorgvuldig onderhoud en is het slecht bestand tegen zuurhoudende producten. Onze Arabische droom opbergen, dan maar?

Stucwerk als alternatief

Gelukkig zijn er andere decoratieve technieken die zich hebben laten inspireren door deze exclusieve look. Stoopen & Meeûs’ StucDeco laat evenzeer toe dezelfde kleurnuances en zijdezacht effect te verwezenlijken. Stuc lijkt wel smeerbare natuursteen, bestaande uit twee dunne lagen die over elkaar worden gezet en gepolierd. Stuc is bovendien wél onderhoudsvriendelijk en meer toegankelijk. Zo is het zonnige zuiden binnen handbereik!