Elk jaar steken de kleurexperts van het Pantone Colour Institute de koppen bij elkaar om de Kleur van het Jaar te bepalen. Ze analyseren hedendaagse designtrends, films, eten, fashion, kunst en entertainment. Zelfs met de sportwereld, toerisme en technologie houden ze rekening om uiteindelijk tot dé Kleur van het Jaar te komen. In 2018 gaat de eer naar Pantone 18-3838, oftewel Ultra Violet.

Ultra Violet is een paarse kleur met een blauwe ondertoon. Het is een inventief, fantasierijk paars, dat doet denken aan de kosmos en het heelal. De kleur combineert artistieke expressie en spirituele reflectie met de vooruitstrevende technologie en de allesoverstijgende kosmos. Ze gidst ons naar het onbekende en wat nog komen zal.

Reflecteert de noden van vandaag

Bij het bepalen van de Kleur van het Jaar probeert Pantone niet alleen maar vast te stellen wat de trendkleur van het moment is in de designwereld. “De Kleur van het Jaar is veel meer dan dat, het is een reflectie van wat de wereld van vandaag nodig heeft”, zegt Laurie Pressman, vice-voorzitter van de Pantone Colour Institute.

Creativiteit uitlokken

De impact die Pantone’s Kleur van het Jaar heeft op de creatieve sector is enorm en naar de aankondiging wordt altijd met veel enthousiasme uitgekeken. Ultra Violet biedt een sterk middel aan diegenen die visueel communiceren. Het levert ons een impactvolle toon die de huidige sociale en culturele samenleving symboliseert en aanspreekt. Het spoort aan om creatief en origineel te denken.

 

Muzikale grootheden wisten het al

Wie paars denkt, denkt Prince. Popiconen zoals hij, David Bowie en Jimi Hendrix hebben de Ultra Violet-tinten onmisbaar gemaakt aan het front van de Westerse popcultuur. Ze symboliseren de persoonlijke expressie van individualiteit en de alternatieve cultuur.

 

Cementtegels met dat ietsje meer

Ook bij Stoopen & Meeûs laten wij ons graag inspireren door deze tint. Ons pigment 16308 is Ultra Violet en biedt onder andere een belangrijke meerwaarde bij de creatie van decoratieve cementtegels met net dat ietsje meer. Maar, ook kunstschilders gaan graag met deze kleur aan de slag in artistieke en decoratieve settings.

 

Jubileum in aantocht

Dit is het negentiende jaar dat Pantone een Color of the Year in het licht zet. Sinds 2000 houdt de Amerikaanse multinational jaarlijks een geheime vergadering in een Europese hoofdstad. Na elke bijeenkomst wordt de Kleur van het Jaar aangekondigd. De vrouw achter Pantone’s Kleur van het Jaar, uitvoerend bestuurder van Pantone Leatrice Eiseman, zegt te kijken naar welke kleur haar normale gebruik overstijgt en deel uitmaakt van een bredere context. Vorig jaar werd er voor het bosachtige en opgewekte groen genaamd Greenery gekozen, dit jaar zijn ze met Ultra Violet voor een donkerdere en mysterieuze tint gegaan. Een gewaagde keuze, maar wat ons betreft zeker een geslaagde!