KALEI

Minerale, authentieke en duurzame verf voor stijlvolle gevels

Kaleien is een eeuwenoude techniek voor het authentiek en duurzaam afwerken van buitengevels. Met kaleiverf stapt u mee in een eeuwenoude traditie van lokale ambachten.

  • Matte gesofisticeerde look

  • Natuurlijke kleurnuances

  • Mineraal, dus milieuvriendelijk en duurzaam

  • Zichtbare gevelstructuur

Stoopen & Meeûs’ minerale kalei verfraait muren en laat toch nog de structuur van het metselwerk tot zijn recht komen.

Vroeger werden gevels beschermd met wat lokaal beschikbaar was. Stoopen & Meeûs bouwt hierop verder en gebruikt dezelfde lokale grondstoffen voor zijn Belgische minerale kaleiverf. De hand van de meester-schilder die deze verf aanbrengt, zorgt dan weer voor een authentiek en tevens uniek resultaat.

Met kalei blijft de structuur van het metselwerk zichtbaar en de gevel blijft ademen.

De manier van aanbrengen, de dikte van de kaleilaag en de zuigkracht van de muur bepalen samen het uiteindelijke uitzicht. Dagelijks veranderen de kleurnuances naargelang het weer: een kaleigevel ademt namelijk met de woning. Bij vochtig weer neemt de kaleilaag vocht op, dat bij droger weer terug verdampt. Anderzijds laat kalei ook toe dat opstijgend vocht, of ander vocht van binnen, naar buiten toe kan verdampen. Zo zorgt de kalei ook binnenshuis voor een gezond leefklimaat.

Omdat de kleur van het uiteindelijke resultaat beïnvloed wordt door verschillende factoren, raadt S&M aan om eerst een staal te zetten. Testers zijn te verkrijgen bij onze verdelers.

Indicatieve kleurkaart

Exclusieve Dragon Pigmenten
Exclusieve Dragon Pigmenten

Samenstelling

Kalei bestaat uit minerale grondstoffen met een maximale korrelgrootte van 0,75 mm. Daarnaast zijn cementvrije bindmiddelen toegevoegd, die het ademend en vochtregulerend karakter van de gevel instandhouden.

Ondergronden

Zuigende, ruwe ondergronden zoals baksteen zijn ideaal. Zuiver beton en sommige pleisters zijn ook geschikt om te kaleien. Gladde muren en muren die slecht-zuigend zijn, kunnen na toevoeging van ‘Kalei Additief’ gekaleid worden.

Kalei Additief zorgt voor een betere hechting op een goed hechtende bestaande verflaag. Dit betekent echter steeds een risico en mag daarom alleen in overleg gebeuren.

Kleuren

Kalei creëert altijd een matte gesofisticeerde look in gedempte minerale kleuren. Om de juiste kleur en dikte van de verf te bepalen, adviseert Stoopen & Meeûs de kalei op voorhand te testen.

Daarnaast kunnen accenten aangebracht worden door de kalei te polieren of bijkomend pigmenten lokaal in te wrijven.

Om in contact te komen met ervaren vakmannen in uw buurt klikt u hier.

FAQ

Kalei kan aangebracht worden op licht vochtige gevels, maar moet wel kunnen uitdrogen om voldoende uit te harden.

Licht opstijgend vocht zal de kalei niet van het oppervlak duwen, maar doorheen de kalei trekken en verdampen.

Muren die in de winterperiode echter verzadigd zijn door opstijgend vocht zullen mogelijk vorstschade oplopen bij strenge vorst.

Daarom dienen grote problemen met opstijgend vocht best vooraf opgelost te worden door het aanbrengen van waterkerende folie of injectie.

Kalei kan op zeer oude, beschadigde gevels aangebracht worden. Loszittende voegen moeten op voorhand verwijderd worden, maar scheurtjes in voegen vormen geen probleem.

Als de kalei diepe voegen moet opvullen, is het heel belangrijk om na de eerste laag de Kalei volledig te laten opdrogen. Na het opdrogen zullen mogelijk krimpscheurtjes ontstaan, die met de 2de laag perfect opgevuld worden.

Kalei dient beschermd te worden tegen vocht tot hij volledig uitgedroogd is.

Langdurig stationair vocht kan een witte waas (uitbloeding) veroorzaken. Deze witte waas wordt nadien door de regen opgelost en verdwijnt dan.

Nieuw metselwerk vormt steeds een risico op uitbloeding. Uitbloeding zijn zouten uit de steen of metselspecie, die door vocht naar het oppervlak gebracht kunnen worden. Deze zouten komen samen met het vocht door de Kalei (ademend en vochtdoorlatend) en vormen een witte waas na verdamping van het water.

Voorkom blokvorming door:

  • Te schilderen in grillige vormen
  • Op goed bevochtigde gevels te verven: deze borstelen beter uit
  • Een verdunde tweede laag te gebruiken: deze borstelt beter uit (sneller schilderen = minder blokvorming)
  • Nadien te polieren, dat kan blokvorming gedeeltelijk wegwerken.

Kalei is niet verwijderbaar, maar kan overschilderd worden met klassieke gevelverven, na volledige uitharding (minimum 4 weken drogen).

Hoe lang de gekaleide gevel mooi blijft, is sterk afhankelijk van de omstandigheden. Een zeer stoffige omgeving, aflopend regenwater of dichte plantengroei maakt de gekaleide oppervlakken sneller vuil.

Kalei is een ademende, vochtregulerende en absorberende verf, vergelijkbaar met een minerale bezetting.

Na verloop van tijd (5-10 jaar) dient de Kalei opgefrist te worden met een nieuw laagje Kalei.

Kalei blijft langer mooi indien er een waterafstotend product wordt opgezet, maar het typisch aspect van Kalei gaat dan verloren. Overschilderen is ook pas mogelijk wanneer dit hydrofoberend product nagenoeg verdwenen is.

Verschillende factoren bepalen de droogtijd:

  • Klimatologische omstandigheden
  • Laagdikte
  • Ondergrond
  • Bevochtiging van de ondergrond.

De droogtijd varieert daarom van 1/2 tot 6 uur. Bij mist of regen duurt het drogen soms meerdere dagen.

Wanneer de Kalei lichter van kleur wordt, is hij droog.

De ondergrond moet:

  • Voldoende zuigend zijn,
    als dat niet het geval is kan eventueel Kalei Additief aangebracht worden.
  • Vrij van stof en vet zijn,
    hiervoor wordt de ondergrond best gereinigd met een hogedrukreiniger.
  • Vrij van mos zijn.
  • Loszittende voegen moeten op voorhand verwijderd worden.
    Scheurtjes in voegen vormen geen probleem.
  • Een primer of impregnatielaag mag niet worden aangebracht, omdat die de inzuiging juist verminderen.

Een ondergrond is zuigend als deze bij bevochtiging het water absorbeert en een tijdlang blijft absorberen.

Het is dus van belang om voor het kalei’en eerst de muur te bevochtigen om na te gaan of de ondergrond voldoende zuigend is:

  • Indien een 1/2 glas water op 1,5 m hoogte op de gevel wordt uitgegoten, mogen er geen lange aflopers optreden. Men moet na 5-15 sec. de glinstering van vocht zien wegtrekken en er blijft dan een donkere aftekening zichtbaar.
  • Mocht de ondergrond niet of slecht zuigend zijn, kan Kalei Additief toegevoegd worden. Het additief zorgt voor een betere hechting op slecht zuigende ondergronden.

De ondergrond moet homogeen, mineraal en zuigend zijn, vrij van stof en vet.

  • Niet-homogene ondergronden kunnen kleurverschillen vertonen door een verschil in inzuiging. Bevochtigen kan de gelijkmatige inzuiging van niet-homogene gevels verbeteren.
  • Gevels die onvoldoende zuigend zijn (bijvoorbeeld bepaalde strengpersstenen met lage porositeit <5%), zullen de Kalei minder goed aanzuigen, wat de hechting nadelig beinvloedt. Stenen met lage porositeit mogen niet vooraf bevochtigd worden.
  • Gevels die in het verleden behandeld werden met waterwerende producten, zijn niet geschikt om te kaleien.
  • Kalei verdraagt licht vochtige gevels, maar moet wel kunnen uitdrogen om voldoende uit te harden.

De inzuiging van de ondergrond bepaalt de kleur van de Kalei. Sterk zuigende ondergronden zullen donkerder kleuren, minder zuigende ondergronden lichter. Kleurnuances zijn dus eigen aan een minerale Kalei.

Daarom is de kleurkaart slechts indicatief en is het aangeraden om steeds een staal te zetten op de te schilderen ondergrond.

Mits gebruik van Kalei Additief kan Kalei ook over een bestaande verflaag geplaatst worden, ALS

  • de verflaag goed hechtend is (omwille van het gewicht van de kalei en zijn vochtvasthoudend karakter moet ook de hechting van alle onderliggende lagen goed zijn);
  • de bestaande verflaag in goede staat is;
  • loszittende verf verwijderd werd (beschadigde verf met scheurtjes enz. zal sneller vocht doorlaten na het kaleien, waarbij het risico bestaat dat de onderliggende verf sneller loskomt).

De hechting van de nieuwe laag kalei is maar zo goed als de hechting van de onderliggende oude verflagen.

Kalei kan echter niet  geplaatst worden op

  • niet-alkali bestendige verf,
  • kalkverf.

Als de ondergrond niet of slecht zuigend is, kan Kalei Additief toegevoegd worden. Het additief zorgt voor een betere hechting op geschilderde ondergronden. De hechting van de nieuwe laag kalei is echter maar zo goed als de hechting van de onderliggende oude verflagen.

Dit additief zorgt voor een verbeterde hechting

  • op gladde, niet-zuigende ondergronden;
  • op goed hechtende verflagen van geschilderde ondergronden (omwille van het gewicht van de kalei en zijn vochtvasthoudend karakter moet ook de hechting van alle onderliggende lagen goed zijn);
  • op slecht-zuigende ondergronden.

De hechting van Kalei zal echter steeds beter zijn op een zuigende ondergrond.

Kalei Additief helpt NIET

  • voor slecht hechtende geschilderde ondergronden;
  • bij verzadigde ondergronden;
  • op ondergronden die behandeld werden met waterafstotende producten (bijvoorbeeld siloxanen, …).

Het beoordelen van de bestaande verflagen is de verantwoordelijkheid van de schilder. In geval van twijfel over de bestaande verf, dient deze verwijderd te worden. Alleen in overleg met de opdrachtgever kan eventueel anders besloten worden.

Kalei realisaties