LimePaint – LimeStucco
Kalkverf – Kalkstucco
Ambachtelijke, traditionele muren die ademen
Met LimePaint zijn geen twee muren dezelfde: de eigenheid waarmee de meesterhand de kalk aanbrengt bepaalt volledig het unieke eindresultaat. Zijn ambacht schept een authenticiteit die meeleeft met het gebouw.
Premium kwaliteit
Hoge vochtregulerende werking
Mat, mineraal, milieuvriendelijk en duurzaam
Schimmelwerend door hoge pH
Met alle zintuigen genieten van uw huis: zijdezachte muren met natuurlijke uitstraling en warme kleuren.
LimePaint leeft mee met het gebouw waarin het gebruikt werd. Het toont sporen van gebruik en verweert met de tijd. Daardoor verleent LimePaint ook nieuwe muren een authenticiteit die ze met geen andere decoratietechniek kunnen verwerven. Een mettertijd doorleefde echtheid die door haar tactiliteit en warmte een kokon vormt om zich in thuis te voelen. Daarnaast ontstaat extra sfeer omdat de kleurschakeringen samen met de lichtinval veranderen.
Al honderden jaren geleden werd kalk als verf gebruikt, onder andere omwille van zijn schimmelwerende eigenschappen. Ook voor geklasseerde gebouwen staat men vaak op het gebruik van LimePaint, omdat deze geen afgesloten film vormt en de muur dus zonder problemen kan blijven ademen en meebewegen met het gebouw. Een bijkomend voordeel is dat kleine oneffenheden worden uitgevlakt in plaats van benadrukt. Ten slotte past het traditionele karakter en uitzicht van LimePaint vaak wonderwel bij dit soort architectuur.
De natuurlijke samenstelling van LimePaint vertaalt zich ook in zijn natuurlijk uitzicht: het is letterlijk ‘kalkmat’ en verschijnt in harmonieuze en ook krachtige kleuren. De hand van de schilder schept een esthetische creatie, want het is zijn specifieke manier van plaatsen, afwerken en kleuren die zorgt voor unieke effecten. En ondanks deze gesofisticeerde aanpak komt met LimePaint toch iets meer natuur de gebouwen binnen en ontstaat een zalige plek om te ontstressen.
Samenstelling
Stoopen & Meeûs’ LimePaint bestaat uit lokaal gewonnen kalk en pigmenten. De kalk komt uit natuurlijke bronnen die zichzelf terug aanvullen door afzetting. Onze LimePaint is bovendien VOC-vrij en hoort daarom bij de meest ecologische verven die er zijn.
LimePaint is door zijn dampopenheid en ademende eigenschappen wel gevoeliger voor vervuiling en voor indringing van vocht.
LimeStucoo is door de verdichting van het oppervlak dan weer bijzonder hard en minder gevoelig aan beschadigingen. LimeStucco kan – op plekken die risico lopen op vervuiling – beschermd worden met een watergedragen vernis. Bij gewone LimePaint kan dit in principe ook, maar het ademend karakter van de LimePaint verdwijnt dan.
Met LimeStucco kan op een eenvoudige wijze de authentieke uitstraling van een traditionele tadelakt bekomen worden.
Ondergronden
Zoals bij alle minerale, ademende verven bepaalt de zuigkracht van de ondergrond mee de kleurintensiteit en afhankelijk van de zuigkracht zal de LimePaint kleurnuances tonen.
Op binnenmuren kan LimePaint geschilderd of gestuct worden op alle minerale ondergronden, maar ook op oude verflagen, op hout, MDF, metaal, enz., op voorwaarde dat de ondergrond voldoende stabiel en alkali-bestendig is.
Kleuren
Het uiteindelijk uitzicht van een muur met LimeStucco wordt bepaald door de opeenvolgende lagen. Een zeer egale plaatsing van elke laag zorgt voor een resultaat dat heel effen in kleur en structuur is.
De kleurintensiteit en -nuances van LimePaint zijn sterk afhankelijk van de ondergrond en de afwerking, zo wordt de kleur bijvoorbeeld donkerder na intensief borstelen. Dit zorgt mee voor die typische kleurnuances van LimePaint . Door polieren verkrijgt men dan weer een Stuc-look met mooie glans.
Naargelang de LimePaint dus geschilderd of gestuct wordt, en al dan niet gepolieerd, kunnen verschillende effecten bereikt worden, tot een tadelact-look of Italiaanse glansplijster toe.
Hierdoor is de kleurkaart steeds indicatief.
Voor de vakman
Technische fiche UniWallPrimer NF21
UniWallPrimer is dé primer voor gebruik bij onze Kalkverf en Leemverf. Het is een sneldrogende universele, oplosmiddelvrije primer voor zuigende en niet zuigende ondergronden, geschikt voor afwerking met alkalische producten. Je kan hem gebruiken op steenachtige materialen, cement- en gipsbepleistering, cellenbeton, beton, silicaatsteen, hout, MDF,…Enkel voor kunststof en metaal is hij niet geschikt.
FAQ
Kalkverf moet minstens 72 uur beschermd worden tegen vocht tot hij volledig uitgedroogd is.
Regen zal vers schilderwerk in Kalkverf namelijk beschadigen, er ontstaan dan witte vlekken en de verf loopt af. Om dit bij te werken moet een extra laag Kalkverf aangebracht worden.
Langdurig stationair vocht kan een witte waas (uitbloeding) veroorzaken. Deze witte waas zal nadien door de regen opgelost worden en verdwijnen.
Nieuw metselwerk vormt steeds een risico op uitbloeding. Uitbloeding zijn zouten uit de steen of metselspecie, die door vocht naar het oppervlak kunnen gebracht worden. Deze zouten komen samen met het vocht door de Kalkverf (ademend en vochtdoorlatend) en vormen een witte waas na verdamping van het water.
Voorkom blokvorming door:
- schilderen in grillige vormen
- goed bevochtigde gevels borstelen beter uit
- verdunde 2° laag borstelt beter uit (sneller schilderen = minder blokvorming).
Kalkverf is luchthardend. Eenmaal met water gemengd, is de Kalkverf nog meerdere maanden verwerkbaar als hij in een goed afgesloten verpakking bewaard wordt.
De droogtijd hangt af van verschillende factoren zoals de klimatologische omstandigheden, de laagdikte en de ondergrond en varieert van een half tot 6 uur. Bij mist of regen kan het soms meerdere dagen duren voor de muur droog is.
Wanneer de Kalkverf lichter van kleur wordt, is de verf droog, maar nog niet uitgehard. Kalkverf is namelijk luchthardend: door carbonatatie met CO2 in de lucht zal de Kalkverf verstenen. Dit is een proces dat 1-3 maanden kan duren.
Kalkverf aanbrengen in volle zon of op opgewarmde, uitgedroogde ondergronden zal leiden tot verbranden van de Kalkverf en verminderde hechting.
Het verbruik hangt af van
- de ondergrond
- de bevochtiging van de ondergrond
- de verdunning van de Kalk en
- de schildertechniek.
Wij adviseren voor een bestek
- binnen op glad pleisterwerk: 1 tot 2 kg per laag geborsteld per 10m²
- buiten op gevels: 2 kg per laag per 10m², tenzij er echt een borstelstructuur moet aangebracht worden of dieper liggende voegen het goed uitborstelen bemoeilijken.
Het is raadzaam bij aanvang der werken (na +/- 10 m²), het verbruik te meten en eventueel de Kalk extra te verdunnen, om het verbruik bij te sturen.
- Neem de zak van 8 kg Kalkverf poeder uit de emmer.
- Vul de emmer met minimum 8 liter water, tot aan de witte maatstreep.
- Voeg 1 tot 3 potjes pigment (400 gr) toe aan het water en meng mechanisch.
- Voeg voor een goede homogene menging eerst slechts 2/3 van het Kalkverf poeder toe aan de emmer (laat het poeder even intrekken) en meng homogeen op hoge snelheid.
- Voeg pas nadien het resterend deel Kalkverfpoeder toe en meng opnieuw homogeen.
- Voeg eventueel nog water toe tot de verf de gewenste consistentie heeft, afhankelijk van ondergrond en techniek.
FAQ
Naast het creëren van vlekvorming en kleurnuances door de borsteltechniek, kan men ook spelen met pigmenten:
- Kleurnuances door borsteltechniek:
Hoe intensiever men borstelt, hoe donkerder de kleur wordt, hierdoor zal een geborstelde Kalkverf steeds kleurnuances vertonen. - Onvolledig mengen van de pigmenten:
Onvolledig gemengde Kalkverf zal bij het uitborstelen een meer ‘gevlamd’ uitzicht vertonen. - Meerdere kleuren mengen:
Men brengt eerst een basiskleur aan en brengt ‘nat-in-nat’ borstelstrepen aan met een andere kleur. Nadien zacht uitborstelen met de eerste borstel.
KalkStucco kan na het aantrekken ( 1-2 uur ) met een inox mes gepolierd worden.
Het is aangewezen om dit in opeenvolgende stappen te doen tijdens het droogproces, afhankelijk van het gewenste resultaat. Men mag nooit te hard polieren op een onvoldoende aangetrokken KalkStucco, dan ontstaat namelijk risico op loskomen.
Voor het polieren bestaan volgende mogelijkheden:
- Kalkverf – Geborsteld en gepolierd:
2 lagen Kalkverf aanbrengen met blokborstel.
Na volledig uitdrogen kan de Kalkverf met een inox mes gepolierd worden.
Bovenliggende delen zullen gaan glanzen en donkerder worden, onderliggende delen blijven mat en lichter van kleur. Borstelstructuur wordt geaccentueerd. - KalkStucco – Egale kleur, glad gepolierd (tadelakt look):
2 lagen zetten met inox mes, telkens glad afstrijken na aantrekken.
Na de laatste laag, in opeenvolgende stappen, steeds harder polieren tot een volledig glad oppervlak. - KalkStucco – Genuanceerde kleur, glad gepolierd (tadelakt look):
2 lagen zetten met inox mes,
Laag 1 grof zetten en voorzichtig afstrijken na aantrekken (niet glad strijken).
Met de tweede laag worden alleen oneffenheden opgevuld.
Na deze laatste laag, in opeenvolgende stappen, steeds harder polieren tot een volledig glad oppervlak. - KalkStucco – Genuanceerde kleur, grof gepolierd:
2 lagen zetten met inox mes, alle lagen grof zetten en voorzichtig afstrijken na aantrekken (niet glad strijken).
Na de laatste laag, voldoende lang laten aantrekken en dan polieren zonder glad te strijken.
Bovenliggende delen zullen gaan glanzen en donkerder worden, onderliggende delen blijven mat en lichter van kleur.
Alle tussenliggende technieken zijn uiteraard eveneens mogelijk.
Buitengevels:
Kalkverf is niet overschilderbaar, tenzij met Kalkverf. Een dunne laag Kalkverf volstaat om kleuren op te frissen, om de oude Kalkverf opnieuw te voeden.
Afhankelijk van de ondergrond kan Kalkverf met een professionele hogedrukreiniger verwijderd worden.
Binnenmuren:
Kalkverf kan overschilderd worden als eerst een alkali-bestendige primer wordt aangebracht.
Dit is sterk afhankelijk van de omstandigheden. Een zeer stoffige omgeving, aflopend regenwater of dichte plantengroei zal de gevel in Kalkverf sneller vuil laten worden.
Kalkverf is een ademende, vochtregulerende en absorberende verf, vergelijkbaar met een minerale bezetting.
Na verloop van tijd (5-7 jaar), of langer indien een ‘Toscaanse look’ geen bezwaar is, dient de Kalkverf opgefrist te worden met een nieuwe laag Kalkverf.
Kalkverf blijft langer mooi als er een waterafstotend product wordt opgezet, maar het typisch aspect van Kalkverf gaat dan verloren. Overschilderen is dan eveneens pas mogelijk wanneer het waterafstotende product nagenoeg verdwenen is.
Buitengevels:
- Ondergrond reinigen met hogedrukreiniger
- Mos verwijderen
- Voor het schilderen eerst bevochtigen (nagaan of de ondergrond voldoende zuigend is)
- Geen primer of impregnatielaag aanbrengen, omdat die de inzuiging verminderen.
Gevels die in het verleden behandeld werden met waterwerende producten zijn niet geschikt voor Kalkverf.
Binnenmuren:
Niet- of minder goed zuigende ondergronden kunnen vooraf met een gekorrelde primer voorbehandeld worden.
Buitengevels: de ondergrond moet:
- homogeen
- mineraal
- zuigend en
- vrij van stof, vet en andere verf (behalve kalk) zijn.
Niet-homogene ondergronden kunnen kleurnuances vertonen door een verschil in inzuiging.
Gevels die onvoldoende zuigend zijn (bepaalde strengpersstenen met lage porositeit <5%), zullen de Kalkverf minder goed aanzuigen, wat de hechting nadelig beinvloedt. Stenen met lage porositeit dienen niet of minder vooraf bevochtigd te worden.
Binnenmuren: Kalkverf kan op vele ondergronden aangebracht worden:
- zuigende ondergronden zoals metselwerk, bepleistering, beton, …
- niet-zuigende ondergronden: oud schilderwerk, hout, MDF, metaal, … dan is het soms aangewezen vooraf een gekorrelde primer aan te brengen.
Stoopen & Meeûs Kalkverf is geschikt om buiten gebruikt te worden als gevelverf, op voorwaarde dat deze ondergrond mineraal is én niet beschilderd. Naast het ecologisch karakter en de traditionele uitstraling, zijn er ook nadelen:
- Kalkverf is een vochtabsorberende verf die sneller vuil zal opnemen dan een andere verf
- Kalkverf gaat na verloop van tijd in de buitenlucht een beetje krijten.
- Kalkverf is alleen overschilderbaar met Kalkverf.
De kleur van de Kalkverf wordt bepaald door:
- De inzuiging van de ondergrond.
Sterk zuigende ondergronden zullen donkerder kleuren. Dit zorgt mee voor de typische kleurnuances in de minerale Kalkverf. Hierdoor is de kleurkaart steeds indicatief; - De intensiteit van het mengen.
Intenser mengen geeft donkerdere kleuren; - Langdurig borstelen.
Borstelen zorgt ook voor donkerdere kleuren en meer kleurnuances.
Op niet homogene ondergronden binnen moet eerst een watergedragen alkali-bestendige primer aangebracht worden om de inzuiging uniform te maken.
Het is aangewezen om steeds een staal te zetten op de te schilderen ondergrond en uw klant erop te wijzen dat kleurnuances eigen zijn aan een minerale Kalkverf.